Maak een afspraak
Bezoek ook eens ons nieuwe merk NINEKARAT met sieraden van 9 karaat

All

APK voor je sieraden

APK voor je sieraden

Je hebt een leuke goudsmid in Amsterdam gevonden en wilt graag een bijzonder sieraad laten maken. De ring van jouw dromen moet een leven lang mee kunnen zodat je die later door kan geven. 

Je staat er misschien niet bij stil, maar een sieraad dat dag in dag uit gedragen wordt is net als ieder ander gebruiksproduct onderhevig aan slijtage. Je hebt het vast wel eens gezien: de ring van je oma die helemaal dun geworden is of die een steentje mist.

Slijtage aan sieraden is onvermijdelijk. Wanneer je veel ringen tegelijk draagt schuren ze tegen elkaar. Elke dag botsen je ringen tegen andere metalen zoals een deurklink of je sleutelbos. Het is dan ook niet gek dat er al snel krasjes op komen of dat de glinstering van de steentjes minder wordt.

Dat je sieraden gaan leven hoort erbij. Het is net als met een fris geschilderde muur of een nieuwe auto. In het begin baal je van een veeg op de muur of kras op je lak. Maar life happens en zo is dat ook met sieraden.

Als je wil dat je sieraden een leven lang mee gaan, wees er dan voorzichtig mee. Doe ze af als je gaat zwemmen, sporten, klussen of tuinieren. Pas op met cremes, parfum en chemicaliën. Doe je ringen af als je iets met je handen gaat doen waarbij kracht nodig is of waar ze vies van worden. Slaap niet met je kettingen zodat je haren er niet in verstrikt raken. 

Lijkt het dat je diamantjes minder sparkelen dan kan het goed zijn dat ze wat vuil zijn. Diamant trekt vet aan, dus huidvet of creme kan maken dat het lijkt dat ze niet meer schitteren. Je lost dit op door een sopje te maken met warm water en vloeibare handzeep. Gebruik een zachte tandenborstel of de zachte kant van een spons om je sieraad schoon te maken. 

Wat je ook kan doen is een ultrasoonreiniger kopen. Winkels als de Lidl hebben deze soms in de aanbieding. Je hebt ze met of zonder verwarmingselement. Als je hem niet vaak gebruikt kan je het beste een zonder verwarming kopen en er zelf warm water met afwasmiddel in doen. 

Een ultrasoonreiniger geeft trillingen af die de viezigheid eraf trillen. Let wel op dat niet alle edelstenen tegen die trillingen kunnen. Diamantjes zijn geen probleem. Soms kan het dat er een steentje los trilt. We zien het vooral bij de wat oudere sieraden. Dan zijn de zettingen versleten maar worden de stenen vast gehouden door vuil. 

Voor advies of je sieraad in een trilbad kan mag je ons altijd een berichtje sturen. Wij hebben een naslagwerk waar precies in staat welke stenen er wel en niet tegen kunnen. Opaal moet je er bijv. niet in doen.

Het aller aller allerbelangrijkste.. laat een keer per jaar de zettingen van je ringen checken. Laat dit liefst doen door de goudsmid die ook jouw ring heeft gemaakt want die weet hoe de ring is gemaakt en kan dus ook de beste service verlenen.

Sommige opknapbeurtjes zoals het opnieuw polijsten of het checken van de zettingen zal een edelsmid als service doen. Kijk er niet van op als je wel iets moet betalen want bijv. het vervangen van een versleten zetting, het groter maken van een ring of het opdikken van een schakelketting of een chatonzetting is specialistisch werk. Elke reparatie kost tijd en materiaal. Het voordeel is wel dat een ervaren goudsmid deze kennis in huis heeft en een sieraad weer als nieuw kan laten schitteren.

Zie het onderhoud als een sieraden APK. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt kan erger leed voorkomen zoals het verliezen van een kostbare steen uit je ring. Een goudsmid kan je sieraad weer laten shinen en kan het indien nodig verstevigen zodat je er weer onbezorgd van kan genieten.

Onderhoud sieraden